nedelja, 2. april 2023

 POTOVANJE NAZAJ DOMOV

Zjutraj smo se zbudili v Helsinkih, v hotelu Arthur. Odpravili smo se na zajtrk, ki nam ga je nudil hotel. Spakirali smo in se ob 12ih odpravili na avtobusno postajo, kjer smo se z avtobusom odpeljali na letališče. Tam smo najprej opravili »check-in«. Imeli smo dobro uro prostega časa. Ogledali smo si nekaj trgovin in si kupili prigrizke za na letalo. Ob 15.50 smo se vkrcali na letalo in vzleteli ob 16.25. Let je bil v redu, saj ni bilo oblačno in imeli smo lep razgled, s par manjšimmi turbulencami. Na letališču Marco Polo v Benetkah, smo pristali ob 18.30, pobrali kovčke in se odpravili proti parkirišču. Pobral nas je kombi GoOpti in odšli smo domov.

Vsi smo prvič obiskali to Nordijsko državo. Po letu iz Benetk v Helsinke smo se z avtobusom odpeljali do Porija. Tam smo obiskovali šolo Winnova. Opravljali smo razllične analize na področju mikrobiologije in kemije v različnih laboratorijih. Odpeljali so nas tudi na nekaj strokovnih ekskurzij in ogledov v okolici Porija. Zadnja dva dneva pa smo bili v glavnem mestu Finske, Helsinki. Ogledali smo si staro mestno jedro in še bolj podrobno spoznali finsko kulturo in arhitekturo.

Naučili smo se veliko in utrdili znanje že poznanih analiz, ki smo jih jih opravljali že na naši šoli. Zelo so nas presenetile starostne omejitve, saj moraš biti za veliko stvari, kot so fitnes in biljard polnoleten. Pri spoznavanju finske kulture smo ugotovili, da so kot narod zelo umirjeni, pogosto se jim ne mudi, so zadržani in njihov šolski sistem je bistveno drugačen od našega. Za njih je znano, da popijejo veliko kave, tudi večkrat na dan, pri kosilu vedno pojedo zraven še okrogel ržen kruhek s slanim maslom, zraven pa spijejo deciliter ali dva mleka. Mlečni riž je tudi zelo pogost, saj ga prodajejo tudi predpripravljenega v vseh trgovinah. Ribje jedi so pogosto na meniju, največ je lososa. Pripravijo pa jih na veliko različnih načinov, z različnimi omakami. Poskusili smo tudi karjalanpiirakko, ki je tradicionalni prigrizek iz tankega rženega testa in nadevom mlečnega riža.

Najbolj nam je ostalo v spominu mesto Turku in plaža Yyteri, ter cene, ki so bile precej višje kot pri nas. Helsinki so bili vsem zelo všeč, vendar bi se tja lahko odpravili že en dan prej, saj nam je zmanjkalo časa, da bi si jih v celoti ogledali.


Ni komentarjev:

Objavite komentar

  POTOVANJE NAZAJ DOMOV Zjutraj smo se zbudili v Helsinkih, v hotelu Arthur. Odpravili smo se na zajtrk, ki nam ga je nudil hotel. Spakirali...