nedelja, 26. marec 2023

KONEC VIKENDA

Danes smo se zbudili malce kasneje, saj nas je presenetil premik ure. Bližnji bazen je bil odprt, zato smo se po zajtrku peš odpravili tja. Na bazenu smo preživeli okoli 2 ure. Poleg mnogih bazenov kot so olimpijski, mrzli, jacuzzi in skakalni so bile na voljo tudi savne (Finska, Turška). Po opravljenem obisku smo se napotili v središče mesta, kjer smo našli sijajno restavracijo v kateri smo preživeli dobro uro. Po krajšem počitku smo se odpravili v bližnjo trgovino po živila za naslednjih nekaj dni. Zvečer smo se družili, pogovarjali ter ugotovili, da je ta strokovna ekskurzija na Finsko zelo poučna, zanimiva ter enkratna.

sobota, 25. marec 2023

 SPROŠČEN DAN

Danes smo svoj spanec lahko zamaknili in se zbudili okoli desetih. Pojedli smo zajtrk, se oblekli in skuhali kavo. Sledila je partija remija. Oblačila smo dali v pralni stroj ter se odpravili proti Porijevemu parku. Zunaj je bil zelo mrzel in neprijeten dan, saj je ponoči deževalo, proti jutru pa je zapadlo nekaj cetimetrov snega. Čez dan ni bilo več kot nič stopinj. Odpravili smo se na sprehod. Občudovali smo zamrznjena jezera, zelo značilne breze in srečali le nekaj fincev na sprehodu. Kljub mrazu smo uživali, se pogovarjali, občudovali Porijevo naravo, ki je kar prijala po dnevih sprehajanja med stavbami centra mesta. Na poti nazaj smo se ustavili v nakupovalnem centru Puuvilla. Tam smo videli priprave na njihove volitve, ki bodo naslednji teden. V trgovini smo kupili še nekaj hrane, popili še eno kavo in se odpravili proti hostlu, kjer smo si skuhali torteline s smetanovo omako. Po kosilu smo si ponovno malo odpočili. Proti večeru smo se odpravili na biljard v bližini. Tam smo se zabavali dve uri. Za večerjo smo si spekli klobase in hrenovke. Kot nam je že v navadi, smo se po tuširanju spet posedli na dve sosednji postelji in debatirali o vsem, kar nam je prišlo na misel.





 OBISK PODJETJA BOLIDEN

Danes zjutraj nas je Mikko prišel iskat pred hostel ob 8.30 uri s šolskim kombijem. Odpeljali smo se do velikega podjetja, kjer predelujejo baker in nikelj. Tam so nas toplo sprejeli s kavo, kar je na Finskem navada in z majhnimi tradicionalnimi rženimi kruhki s slanim maslom, šunko in zelenjavo. Po kratki predstavitvi podjetja izvemo, da se podjetje ukvarja s predelavo različnih kovin, ki so vedno bolj pomembne za t.i. trajnostno prihodnost. Postopek predelave je lahko okoljsko sporen, vendar se podjetje trudi čim bolj zmanjšati ogljični odtis, kjer so po količini izpuščenih toplogrednih plinov v svoji branži pod povprečjem, prav tako je ena izmed glavnih prioritet podjetja varnost zaposlenih. Tudi nas so oblekli v zaščitna delovna oblačila in nam pokazali kako se uporabi zaščitno masko, v primeru izpusta žveplovega dioksida, ki je stranski produkt pri proizvodnji bakra in niklja. Glavni del proizvodnje predstavlja predelava niklja in bakra. Sprva morajo rude iz različnih virov zmešati glede na ustrezno recepturo ter mešanico homogenizirati. To je pomembno zato, da zagotovijo ustrezno količino železa in žvepla, ki v nadaljevanju postopka služita kot gorivo - z oksidacijo žvepla in železa (gorenjem) dobijo dovolj visoko temperaturo, pri kateri se talita baker in nikelj. Zatem iz bakrove taline izdelujejo bakrove anode in jih z vlakom transportirajo v rafinerijo v Pori, kjer s pomočjo elektrolize iz anode naredijo katode. Iz nikljeve taline pa izdelujejo granule. Postreženi smo bili s slastnim kosilom in zatem smo se odpravili v Pori, kjer smo do konca dneva uživali.

četrtek, 23. marec 2023

POUK POPOLDNE

Dopoldan je danes minil v mirnem vzudšju, saj smo lahko spanec zamaknili do 10 ure. Razlog za to je bil popoldanski pouk, ki ga smo opravili delno v mikrobiološkem laboratoriju in kemijskem laboratoriju. V prvem smo odvzeli vzorce iz čistih in umazanih površin in jih cepili na PCA – plate count agar gojišče. Vajo smo ponovili z jemanjem brisov iz prstov. S to vajo smo dokazovali pomembnost vzdrževanja higiene. V kemijskem laboratoriju smo izolirali deoksiribonukleinsko kislino iz vzorca paradižnika. Med to vajo smo ponovno imeli odmor za kavo. Po opravljeni vaji smo se odpravili v center Porija, kjer smo našli sijajno azijsko restavracijo. Zatem smo preostanek dneva preživeli v sporščenem udobju hostla.









sreda, 22. marec 2023

  ZAČETEK IZOBRAŽEVANJA

Zjutraj smo se zgodaj prebudili in se ustezno pripravili za v šolo. Do tja nas je ponovno odpeljal avtobus. Spoznali smo prijazno profesorico Hanno, ki je vodja oddelka za usposabljanje dijakov za delo v laboratoriju. Postreženi smo bili s kavo, bananami ter rogljički. Zatem je prišla profesorica Willma, s katero smo se ravnotako prvič spoznali. Willma nam je razkazala šolske laboratorije in prostore, ki so potrebni za upravljanje z laboratoriji. Spoznali smo se s tamkajšni dijaki in takoj se sporazumeli s dijakinjo Anno. Prešli smo na praktično izvajanje vaj. Prva vaja je bila senzorična. Ugotavljali smo različne vonje estrov, zatem smo poiskušali vodo s primesmi, ki so imele različne okuse (grenko, sladko, slano...). Sledil je odmor za kavo, kar je na Finskem pomemben del kulture. Po vrnitvi v laboratorij smo izdelovali sluz in plastelin. Po končani vaji smo se odpravili v mikrobiološki laboratorij, kjer smo opravili forenzično analizo o ugotavljanju prisotnosti krvi na kosu oblačila. Zatem smo končali današnje izobraževanje. Z Anno smo se odpravili na kosilo v šolsko jedilnico in na biljard. Popoldan smo si malce odpočili, šli na raziskovanje mesta in zvečer smo se odpravili spat.




    






 MALO IZGUBLJENI


Dan se je pričel z zmedo pri iskanju prave avtobusne linije in avtobusne postaje. Ko končno prispemo do šole, smo bili nad šolo zelo presenečeni. Tam nas po kavi pričaka prijazen Ville. Razkazal nam je šolo, predstavil izobraževalni sistem in odpeljal na kosilo, kjer smo poiskusili tradicionalno finsko hrano. Zanimivo se nam je zdelo, da imajo finski dijaki topel obrok brezplačen. Po kosilu je sledila ura predstavite obeh šol in spoznavanje dijakov. Na predstavitvi izobraževanja smo izvedeli, da so učni načrti personalizirani in da veliko dijakov konča več srednješolskih programov. Po končani predstavitvi smo se odpravili na ogled šole, kjer smo si ogledali delovne prostore. Izvedeli smo, da je na šoli preko 6000 dijakov in 500 profesorjev, ki se lahko izobražujejo oz. poučujejo na 21 področjih. Dan smo zaključili z ogledom centra mesta. 




torek, 21. marec 2023

1. DAN

 Zjutraj smo se ob nečloveški 2.30 uri zbrali pred šolo in »napokali« v kombi ter krenili proti letališču Marco Polo v Benetkah. Tja smo prispeli okoli 5. ure. Ob 6.05 smo se odpravili na check-in ter security check. Ob 7.30 smo se vkrcali na letalo in ob 8.05 poleteli proti Helsinkom. Ko smo prispeli v Helsinke, smo najprej čas prestavili za eno uro naprej in se odpravili proti izhodu iskat našo prtljago. Do Porija bi se morali odpeljati z vlakom, vendar vlaki ta dan niso peljali, saj so imeli zaposleni stavko. Našli smo si nadomesten avtobus in se najprej odpeljali do centra mesta ter nato naprej do Porija, kamor smo prispeli okoli 19. ure. Ko smo se nastanili v hostlu, smo se odpravili v trgovino po nakupih za hrano in potem pojedli večerjo. Dan je bil kar naporen, saj smo skupno potovali 16 ur.




  POTOVANJE NAZAJ DOMOV Zjutraj smo se zbudili v Helsinkih, v hotelu Arthur. Odpravili smo se na zajtrk, ki nam ga je nudil hotel. Spakirali...