petek, 31. marec 2023
četrtek, 30. marec 2023
ZADNJI DAN IZOBRAŽEVANJA
Vstali smo ob zgodnji uri in se z avtobusom odpravili v šolo. Na današnji dan smo bili deležni pozornosti profesorja Jounija, ki nas je vodil skozi dve vaji in sicer, filtrirali smo apnenčev prah skozi filter papir s pomočjo vakuumske filtracije. Pri tem smo uporabili znanje iz šolske prakse, natančneje znanje o uporabi masnih formul. Druga vaja je od nas zahtevala razvrščanje različnih grobosti sit in sejanje čez njih, zatem smo svoje rezultate prikazali tudi v obliki grafa. Tudi danes nam je šola nudila brezplačno kosilo, ki je bilo enkratno. Po končanem izobraževanju smo se odpravili malo po centru ter okolici. Skupaj smo odkrili še nepoznane kotičke Porija. Slučajno smo zavili mimo Mc'Donald'sa, kjer smo si privoščili pregrešni obrok. Kasneje smo se prešerne volje vrnili v hostel, kjer smo se počasi odpravili spat.
POPOTNIŠKI DAN
Zjutraj nas je profesor Mikko pobral pred hostlom in zatem smo se odpravili na bližnji otok Tahkoluoto, ki se nahaja v Baltskem morju. Obiskali smo zahodni predel otoka, ki je obrnjen proti Švedski. V bližini mesteca Reposaari, kjer se nahaja kamnena plaža, ki je sedaj poledenela in zasnežena. Nasproti je zgodovinski park, v katerem smo si ogledali bojne rove, prebivališča ter razgledni stolp iz 2. svetovne vojne. Nato smo bili povabljeni na slastno kosilo s strani Winnove v bližnjo ribjo restavracijo. Popoldan smo se odpravili še v Japonsko restavracijo, kjer smo preživeli dobro uro. V trgovini smo si kupili živila za prerhranjevanje in zatem smo se odpravili v hostel, kjer smo večer preživeli v sproščenem vzdušju.
torek, 28. marec 2023
OGLED MESTA TURKÜ IN UNIVERSITIY OF APPLIED SCIENCES
Zjutraj nas pobere Mikko – profesor iz WinNove izpred hostla, kjer se še vsi »zalimani« odpravimo na 2 uri dolgo pot do mesta Turkü. Tam se prvo odpravimo na ogled univerze, kjer nam predstavijo učne programe fakultete in nam razkažejo laboratorije, ki jih uporabljajo študentje kemije, živilske tehnologije in mikrobiologije. Ugotovimo, da so laboratoriji odlično opremljeni in jih uporabljajo tudi podjetja za svoje raziskave. Na koncu nam predstavijo še svojo mikropivovarno. Tam v praksi spoznamo tehnološki postopek, ki ga uporabljajo za pridelavo piva. Po ogledu se odpravimo na drugo lokacijo univerze in tam pojemo kosilo. Na našo željo ogled mesta nadaljujemo z obiskom grada Turkü, kjer spoznamo zgodovino gradu in se seznanimo s tamkajšnimi razstavami. V Pori se vrnemo ob 16.30, kjer smo popoldan preživeli vsak po svoje, nekateri v fitnesu, drugi pa na sprehodu.
ponedeljek, 27. marec 2023
PONOVNO PONEDELJEK
Danes smo se zbudili ob sedmi uri in se na hitro odpravili. Vsak si je pripravil svoj zajtrk in odšli smo proti avtobusni postaji. Temperature so bile precej nižje kot v preteklem tednu, saj nas je že ob osmi uri pričakalo sneženje in mrzel veter. Ob 8.30 smo začeli pouk v mikrobiološkem laboratoriju, kjer smo pregledali petkove vzorce in napisali ugotovitve. Sledila je vaja barvanja po Gramu. Pripravljen preparat smo si ogledali pod mikroskopom na največji, imerzijski povečavi. Vsi smo imeli v vzorcu samo bakterije, večinoma koke. Odpravili smo se v šolsko jedilnico, kjer smo pojedli kosilo, ki je bilo kot ponavadi zelo okusno. Po opravljeni vaji smo odšli v kemijski laboratorij. Tam smo opravljali obarjalne titracije v paru s finskim dijakom. Sami smo si pripravili AgNO3 raztopino. Z njo smo kasneje titrirali vzorec jušne osnove – jušna kocka v vodi. Med odmorom smo si skupaj s Finci skuhali kavo in klepetali. Po končani titraciji smo naredili še izračun. Pouk smo končali pozno in se odpravili proti hostlu. Odpravili smo se na biljard in v trgovino, medtem je pa ves čas snežilo. Večerjo smo si pripravili sami in se počasi odpravili spat.
nedelja, 26. marec 2023
KONEC VIKENDA
sobota, 25. marec 2023
SPROŠČEN DAN
Danes smo svoj spanec lahko zamaknili in se zbudili okoli desetih. Pojedli smo zajtrk, se oblekli in skuhali kavo. Sledila je partija remija. Oblačila smo dali v pralni stroj ter se odpravili proti Porijevemu parku. Zunaj je bil zelo mrzel in neprijeten dan, saj je ponoči deževalo, proti jutru pa je zapadlo nekaj cetimetrov snega. Čez dan ni bilo več kot nič stopinj. Odpravili smo se na sprehod. Občudovali smo zamrznjena jezera, zelo značilne breze in srečali le nekaj fincev na sprehodu. Kljub mrazu smo uživali, se pogovarjali, občudovali Porijevo naravo, ki je kar prijala po dnevih sprehajanja med stavbami centra mesta. Na poti nazaj smo se ustavili v nakupovalnem centru Puuvilla. Tam smo videli priprave na njihove volitve, ki bodo naslednji teden. V trgovini smo kupili še nekaj hrane, popili še eno kavo in se odpravili proti hostlu, kjer smo si skuhali torteline s smetanovo omako. Po kosilu smo si ponovno malo odpočili. Proti večeru smo se odpravili na biljard v bližini. Tam smo se zabavali dve uri. Za večerjo smo si spekli klobase in hrenovke. Kot nam je že v navadi, smo se po tuširanju spet posedli na dve sosednji postelji in debatirali o vsem, kar nam je prišlo na misel.
POTOVANJE NAZAJ DOMOV Zjutraj smo se zbudili v Helsinkih, v hotelu Arthur. Odpravili smo se na zajtrk, ki nam ga je nudil hotel. Spakirali...

-
POTOVANJE NAZAJ DOMOV Zjutraj smo se zbudili v Helsinkih, v hotelu Arthur. Odpravili smo se na zajtrk, ki nam ga je nudil hotel. Spakirali...
-
MALO IZGUBLJENI Dan se je pričel z zmedo pri iskanju prave avtobusne linije in avtobusne postaje. Ko končno prispemo do šole, smo bili nad ...
-
POPOTNIŠKI DAN Zjutraj nas je profesor Mikko pobral pred hostlom in zatem smo se odpravili na bližnji otok Tahkoluoto, ki se nahaja v Baltsk...